Arbeidsrecht – woningcorporaties


De advocaten arbeidsrecht van OXP advocaten begeleiden en adviseren woningcorporaties bij allerlei vraagstukken rond werkgeverschap, personeel en medezeggenschap. Gezien het maatschappelijke karakter van woningcorporaties vergen arbeidsrechtelijke zaken er meestal ook om een specifieke benadering. Die rol is ons op het lijf geschreven. Zo zetten wij ons al jarenlang enthousiast én met succes in voor de belangen van verschillende woningcorporaties. Van bescheiden woningcorporatie met 20 tot 30 medewerkers tot grote werkgevers met meer dan 200 personeelsleden… wij ondersteunen praktisch en strategisch met raad en daad.


Arbeidsrecht voor woningcorporaties

Bij woningcorporaties wordt gewerkt in heel verschillende rollen en functies. Naast woonconsulenten en wijkbeheerders spelen ook specialisten in strategie, beleid en vastgoedbeheer een belangrijke rol. Wat al die verschillende medewerkers van een woningcorporatie allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat ze zich allemaal inzetten voor duurzaam en betaalbaar wonen in een prettige, leefbare omgeving.


Woningcorporaties hebben een maatschappelijke functie en dat stralen ze ook uit naar de eigen mensen. De maatschappelijke positie brengt mee dat integriteit een belangrijk onderwerp is. Het zorgt regelmatig voor arbeidsrechtelijke vragen.

Om zo goed mogelijk met de medewerkers om te gaan, is het belangrijk dat ook de arbeidsrechtelijke kant netjes en , met oog voor de mens wordt geregeld. Of het nu gaat om noodgedwongen reorganisatie, een nieuw arbeidscontract, uitdagingen in het functioneren of een langdurige ziekte. Onze advocaten arbeidsrecht hebben een gedegen ervaring met al die verschillende facetten, ze zijn uitstekend op de hoogte van de CAO Woondiensten én ze gaan voor oplossingen die ook echt goed voelen.

Woningcorporaties zijn organisaties in beweging. Maar wat nu als een medewerker met een (zeer) lange staat van dienst niet meer die slag naar klantgericht werken kan maken? Of moeite blijft houden met de omslag van taakgericht naar resultaatgericht werken en zelfsturing? Hoeveel tijd en energie moet een werkgever er in steken om de medewerker mee te krijgen? En wanneer is het tijd voor een gesprek over afscheid nemen en hoe vlieg je dat goed maar ook menselijk aan? Samen met de HR professional of bestuurder-directeur maken we een plan van aanpak en zoeken we de balans tussen organisatie wensen en persoonlijke belangen van de medewerkers.


Arbeidsrecht voor bestuurders woningcorporaties

Sinds 1 juli 2021 is de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. Deze wet heeft ook consequenties op het gebied van arbeidsrecht voor bestuurders van stichtingen, zoals veel woningcorporaties. Onze advocaten arbeidsrecht nemen de Raad van Commissarissen en/of de bestuurders graag mee langs de cruciale punten. In deze serie blogs komt al heel veel informatie (begrijpelijk en behapbaar) aan bod.


Klanten over onze advocaten arbeidsrecht

We hebben een aantal klanten gevraagd naar hun persoonlijke ervaring met OXP advocaten. Lees hier het verhaal van Ariadne Harsta, manager directiezaken en P&O bij woningcorporatie Mitros. Lees hier het verhaal van Anouk Oude Vrielink. Zij werkte voorheen als extern HR consultant bij Portaal en adviesbureau Atrivé en ze ondersteunt nu zelfstandig vooral woningcorporaties.

Ook op zoek naar een advocaat arbeidsrecht die gespecialiseerd is in woningcorporaties? Dan spreken we u graag een keer.