Anouk Oude Vrielink – zelfstandig (voorheen Atrivé)

 

Anouk Oude Vrielink werkte ten tijden van dit interview als extern HR consultant voor adviesbureau Atrivé. Ze ondersteunt vanuit haar expertise vooral woningcorporaties. Interim voor een bepaalde periode of bij specifieke projecten, zoals fusies en het herinrichten van organisaties. Anouk is een ervaren professional met aardig wat juridische ervaring. Dus als zij OXP advocaten belt, gaat het om zaken die om de nodige deskundigheid en creativiteit vragen. Anouk werkt inmiddels als zelfstandig HR professional.

 

“Eigenlijk ben ik wat toevallig in de HR terechtgekomen. Ik studeerde Spaans aan de Radboud Universiteit Nijmegen en tijdens het schrijven van mijn scriptie kon ik wel wat regelmaat voor mijn dagindeling gebruiken. Ik startte daarom met een bijbaantje in de ochtend. En zo startte ik elke dag op de P&O-afdeling van een woningstichting in de buurt.”

 

HR spreekt me enorm aan, omdat het zo veelzijdig is.
Bij Human Resources gaat om het goed inrichten van de organisatie,
om de mensen én om de financiële kant.
Je moet goed omgaan met alle mogelijkheden en middelen,
ook richting personeel.

 

Van sociaal plan tot individuele personeelsvraagstukken

“Bijna vijftien jaar heb ik bij de landelijke woningcorporatie Portaal gewerkt. In mijn tijd daar als adviseur arbeidsvoorwaarden heb ik veel met Jokelien Brouwer samengewerkt. Zo zorgden we voor het tot stand komen van sociaal plannen, aanpassingen in arbeidsvoorwaarden en het oplossen van individuele personeelsvraagstukken. Ik vind het prettig hoe Jokelien vraagstukken steeds weer vanuit verschillende kanten weet te benaderen. Hierdoor wisten we resultaten te behalen waarvan anderen vooraf dachten dat die niet haalbaar waren. Ik heb altijd heel prettig met Jokelien gewerkt en toen ze samen met Melanie Breedveld het eigen advocatenkantoor ‘OXP advocaten’ startte, ben ik ze blijven volgen.”

 

HR dossiers waar organisaties zelf niet uitkomen

“Rond diezelfde tijd ben ik zelf op de Hogeschool van Utrecht aan de slag gegaan als docent HRM, dus toen was ik even niet meer actief in de praktijk. Maar toen ik vervolgens bij Atrivé startte als senior adviseur HR, hebben we de draad weer opgepakt. Als extern adviseur HR help ik organisaties met dossiers waar ze zelf niet uitkomen. Mijn kracht zit in het ontrafelen van een vraagstuk om vervolgens met praktische oplossingen te komen. En daarbij doe ik ook regelmatig een beroep op OXP advocaten.”

 

De verschillende scenario’s én risico’s in beeld

“Zo wilde een woningcorporatie eens de arbeidsvoorwaarden aanpassen ná de fusie. Dat is een behoorlijke uitdaging die om veel creativiteit vraagt. In zo’n situatie bel ik Jokelien dus voor de juridische kant. Het prettige van haar is dat ze de verschillende scenario’s met je doorneemt. Ze schetst ze en brengt in kaart wat de verschillende kansen en risico’s zijn die erbij komen kijken. Zo heb je een goed beeld van de mogelijkheden én de aandachtspunten.”

 

Een juridisch vraagstuk is net een schaakspel
en de uitkomst is nooit zeker.

 

“Jokelien is zakelijk met een menselijke kant en dat spreekt mij wel aan in de samenwerking. Ik weet dat ze ook vaak spart met haar partner Melanie Breedveld. Dat vind ik ook een kracht van OXP advocaten; het zijn geen arbeidsrecht advocaten die alleen en enkel op zichzelf werken. Dat samenwerken en samen sparren vind ik erg belangrijk. Het leukste van mijn werk vind ik het puzzelen. Dat de uitkomst vooraf nog niet vaststaat en dat je daar nog echt naar op zoek moet. Vooral als je dat samen met de opdrachtgever en andere experts kunt doen.”

 

 

>> Lees ook het verhaal van Ariadne Harsta, manager directiezaken en P&O bij Mitros.

 

Ook op zoek naar een advocaat arbeidsrecht die de verschillende scenario’s met u doorneemt? Dan spreken we u graag een keer.