Ariadne Harsta – Mitros

 

Ariadne Harsta is manager directiezaken en P&O bij woningcorporatie Mitros. Ze vervult er de rol van intermediair tussen Directie en Raad van Commissarissen. Daarnaast voert ze ook veel organisatieprojecten uit. Speelt er iets op het gebied van arbeidsrecht, dan belt Ariadne met OXP advocaten. Maar ook als het gaat om zaken die meer beleidsmatig zijn of met governance te maken hebben.

  

“Na de School voor Journalistiek en Latijns Amerika Studies aan de universiteit van Utrecht vertrok ik naar Guatemala. Ik was er journaliste en onderzoeker voor de Verenigde Naties. Toen ik twee jaar later terugkwam, kon ik al snel aan het werk bij Mitros. Ik ben er onderaan begonnen en in de loop van de jaren ben ik opgeklommen tot bestuurssecretaris en vervolgens manager directiezaken. Een aantal jaar geleden werd me gevraagd of ik de boel weer op orde wilde brengen op de HR afdeling, dus dat heb ik toen gedaan.”

 

Ik hou wel van een uitdaging
en als het een beetje ingewikkeld wordt
komt een project al snel mijn kant uit.
Ik ben daar wel het type voor.

 

Zaken op een nette manier aanpakken

“Toen we afscheid moesten nemen van een medewerker, had ik daar helemaal geen ervaring mee en ik vond het doodeng. Het is ook helemaal niet mijn vak. Ik had verder geen goed gevoel bij de advocaat arbeidsrecht die we destijds hadden. Dat was echt een straatvechter en ik wilde het op een nette manier aanpakken. Het is ook niet nodig om het op een vechtscheiding uit te laten draaien en iemand onderuit te schoffelen.”

 

Jokelien Brouwer kwam toen bij ons in beeld als advocaat arbeidsrecht en ze heeft die zaak ontzettend goed met me opgepakt. Het fijne van Jokelien is dat ze je beide kanten kan laten zien en een veel genuanceerder beeld creëert. In het arbeidsrecht is het toch een spel van geven en nemen en dat doet ze goed. Als het niet gaat, moet je als organisatie niet bang zijn om afscheid van iemand te nemen. Maar het is wel belangrijk dat je dit netjes doet en met goede argumenten.”

 

Van arbeidsconflict tot directiereglement

“We zijn sinds die zaak met Jokelien blijven werken en toen ze met Melanie Breedveld haar eigen kantoor OXP advocaten startte, zijn we meegegaan. Alles wat nu voorbij komt op het gebied van arbeidsrecht bespreek ik met Jokelien, of met Melanie als Jokelien er een keer niet is. Het gaat om zaken variërend van een arbeidsconflict tot het compleet inrichten van een sociaal plan met daarbij de afstemming met de ondernemingsraad.”

 

“De ondersteuning gaat veel verder dan alleen sec arbeidsrecht. In meer situaties hebben we behoefte aan iemand die een genuanceerd beeld kan schetsen met aandacht voor beide kanten. Denk aan vraagstukken binnen de besturing, beleidsmatige kwesties, het aanpassen van het directiereglement, etc. En dat pakken ze altijd naar onze tevredenheid op.”

 

 

 

>> Lees ook het verhaal van Marie-Cecile Rossen, Director HRM bij Royal HaskoningDHV.

 

Ook op zoek naar een advocaat arbeidsrecht die een genuanceerd beeld weet te creëren? Dan spreken we u graag een keer.