Corinne de Bruijn – HRMvrouwen

 

Corinne de Bruijn is senior HR professional, geregistreerd mediator en een van de drie oprichters van HRMvrouwen. Samen met hun aanvullend netwerk van experts ondersteunen zij bestuurders, ondernemers en HR-managers. Van HR beleid in de volle breedte en het uitvoeren van een sociaal plan tot mediation en conflictcoaching. En als het de juridische kant op gaat, nemen ze vaak contact op met OXP advocaten.

 

 “Na mijn studie Communicatiewetenschappen begon ik als medewerker interne communicatie bij Philip Morris. Daar stond toen een grote reorganisatie voor de deur en communicatie is daarbij natuurlijk erg belangrijk. Toch merkte ik dat communicatie in de processen altijd pas op het eind aan de beurt kwam. Dan was alles al gebeurd en dan mocht ik er nog een berichtje over schrijven. En ik wilde veel meer kunnen betekenen en eerder aandacht kunnen geven aan de zaken die speelden. Dus toen er een baan vrij kwam op de afdeling HR, leek mij dat een mooie stap.”

 

Meegroeien met de organisatie

“Ik ben dus al vroeg in mijn carrière het HR vak ingerold. Naast mijn baan als HR medewerker heb ik nog de post HBO opleiding arbeidsrecht gevolgd. Na vijf jaar Philip Morris werd mijn oudste geboren. Minder werken was in die baan niet haalbaar en daarom ging ik bij en accountants- en belastingkantoor werken waar ze een Hoofd HRM zochten voor drie dagen. Ik ging van een grote HR afdeling naar een baan waarin ik in m’n eentje alles mocht doen. Dat was een ontzettend leuke tijd en ik heb er veel geleerd. Ik kreeg echt de kans om met de organisatie mee te groeien. In die tijd zijn ook mijn andere kinderen geboren.”

 

Onafhankelijke rol tussen medewerker en werkgever

“Na tien jaar vond ik het tijd voor iets nieuws. Wat ook meespeelde was een arbeidsconflict voor de rechter waarbij het er hard aan toe ging tussen werkgever en werknemer. ‘Dat moet je zo toch niet willen’ dacht ik en daarom heb ik toen de opleiding mediation gedaan. Om echt onafhankelijk te zijn ben ik voor mezelf begonnen. Via mijn netwerk kreeg ik mijn eerste grote interim opdracht bij het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg. Vanuit die opdracht kwam ik vervolgens bij het Franciscus ziekenhuis in Roosendaal terecht en daar kwam ik Melanie Breedveld voor het eerst tegen.”

 

Rekening houden met de mogelijkheden

“Vanuit mijn achtergrond kan ik snel inschatten wat er aan de hand is en waar we rekening mee moeten houden. Maar ik zie ook wanneer een juridische oplossing het beste is. En in die gevallen nam ik contact op met Melanie. Zij was toen als arbeidsrecht advocaat het vaste aanspreekpunt voor het ziekenhuis en ik vond het van meet af aan fijn samenwerken met haar. Ik werkte in die tijd niet alleen voor het Franciscus ziekenhuis en ik ging haar ook bellen als ik bij andere organisaties aan het werk was.

Laten we eerlijk zijn, niets is zo lastig én leuk
als het in dienst hebben van mensen.

“Ik belde als ik voorzag dat de juridische component belangrijk kon worden en ik wilde weten waar we stonden. Dus ook als er geen conflict was. Samen keken we dan waar een situatie naartoe zou kunnen gaan en hoe we daar goed op in zouden kunnen spelen. Wat een organisatie zou kunnen doen en ook wat ze vooral niet moet doen. Het is vaak toch scenario denken en rekening houden met de verschillende mogelijkheden.”

 

Gemakkelijk het stokje overpakken

“Toen Melanie een eigen kantoor begon samen met Jokelien Brouwer, gaf me dat alleen maar meer mogelijkheden om samen te werken. OXP advocaten is heel toegankelijk en dat schakelt fijn. Ze passen ook goed binnen het netwerk van HRMvrouwen. Deze vennootschap heb ik samen met Ank Verheyen en Daiëlle Rikken opgezet om opdrachtgevers vanuit verschillende kanten te kunnen helpen. We hebben een kantoor, we hebben een naam én we hebben een heel netwerk van mensen waar we graag mee werken. Melanie is vanaf de opening betrokken bij HRMvrouwen en waar we van toegevoegde waarde kunnen zijn, weten we elkaar te vinden. Soms is het ook net een estafette die we met elkaar lopen. Dan pakken we in een proces gemakkelijk het stokje van elkaar over, maar net waar onze expertise ligt. We begrijpen elkaar en weten goed van elkaar hoe we schakelen en dat werkt heel prettig.”

 

 

>> Lees ook het verhaal van Anouk Oude Vrielink, extern HR consultant via Atrivé.

 

Ook op zoek naar een vast aanspreekpunt voor de juridische component van HR? Dan spreken we u graag een keer.